۲ روش برای تهیه نان پنجره‌ای

نان پنجره‌ای یکی از شیرینی های سنتی بسیار ترد و خوشمزه ایران است که آن را می‌توان با شیر یا بدون شیر درست کرد. تخم مرغ، آرد سفید، پودر نشاسته و روغن کافی اصلی‌ترین مواد لازم برای تهیه این شیرینی خوشمزه هستند. با ما همراه شوید.

هرچند در آشپزی ایرانی مقوله‌ای با عنوان دسر وجود ندارد، ولی خوراکی‌های شیرینی که در پایان غذای اصلی خورده می‌شود، کم نیستند. نان پنجره‌ ای نوعی دسر سنتی بسیار ترد و خوشمزه ایرانی است که تهیه آن نیاز به امکانات و مهارت خاصی ندارد. آرد سفید گندم، پودر نشاسته و تخم مرغ مواد اصلی مورد استفاده در تهیه این شیرینی هستند و برای خمیر کردن این مواد، مایعی نیاز داریم که می‌تواند شیر یا گلاب باشد.

۱. طرز تهیه نان پنجره‌ای با شیر

مواد لازم
تخم مرغ ۴ عدد
آرد سفید گندم ۱ پیمانه
شیر ۱ پیمانه
پودر نشاسته ۱ قاشق غذاخوری
روغن برای سرخ کردن به میزان لازم
پودر شکر یا خاکه قند  به میزان لازم

دستور تهیه:

  1. پودر نشاسته را با شیر مخلوط کنید و روی حرارت ملایم هم بزنید تا نشاسته در شیر حل شود، سپس حرارت را خاموش کنید و اجازه دهید خنک شود.
  2. تخم مرغ‌ها را در ظرفی شکسته و با چنگال بزنید تا زرده و سفیده مخلوط شوند. سپس آرد را روی آن الک کنید و هم بزنید تا خمیر شوند.
  3. از محلول شیر و نشاسته کم کم روی خمیر فوق بریزید و هم بزنید تا خمیر شل شود (کمی از عسل شل‌تر شود).
  4. در تابه‌ی گودی تا ارتفاع ۶-۵ سانتیمتر روغن بریزید و روی حرارت ملایم داغ کنید.
  5. قالب را در روغن داغ کنید، قالب داغ را تا بیش از نیمه در مایه بزنید و سپس در روغن بگذارید.
  6. همین که نان پنجره‌ ای از قالب جدا شد، قالب را از روغن درآورید.
  7. نان پنجره‌ ای را پیش از آنکه رنگ بگیرد با کفگیر سوراخ دار از روغن خارج کنید و روی دستمال کاغذی مخصوص آشپزی قرار دهید تا روغن اضافه آن گرفته شود.
  8. در انتها پودر شکر یا خاکه قند را روی نان‌ها بپاشید یا آن را با پودر مغز پسته و پودر هل مخلوط کنید و روی شیرینی بپاشید.

مراحل تهیه نان پنجره ای


۲. طرز تهیه نان پنجره‌ ای بدون شیر

مواد لازم
آرد سفید گندم ۱۰۰ گرم
تخم مرغ ۶ عدد
پودر نشاسته ۱۰۰ گرم
گلاب ۴-۵ قاشق سوپخوری
روغن برای سرخ کردن به میزان لازم
پودر شکر یا خاکه قند  به میزان لازم

دستور تهیه:

  1. پودر نشاسته را در ظرفی ریخته، گلاب را به تدریج به آن اضافه کرده و هم بزنید تا خمیر شود.
  2. تخم مرغ‌ها را شکسته، به خمیر نشاسته اضافه کنید و خوب هم بزنید تا کاملا مخلوط شوند.
  3. آرد را الک کرده، به مایه فوق اضافه کنید و هم بزنید تا مایه‌ی صاف و یکدستی حاصل شود.
  4. در تابه گود کوچکی تا ارتفاع ۶-۵ سانتیمتر روغن بریزید و روغن را روی حرارت ملایم داغ کنید.
  5. قالب را چند ثانیه در روغن داغ نگه دارید، سپس در مایه‌ی نان پنجره‌ ای قرار دهید به گونه‌ای که یکی دو میلیمتر از لبه بالایی قالب در مایه قرار نگیرد.
  6. وقتی شیرینی خودش را گرفت، قالب را کمی تکان دهید تا شیرینی از آن جدا شود.
  7. وقتی نان پنجره‌ ای به رنگ طلایی درآمد، آن را از روغن خارج کنید و پس از گرفتن روغن اضافی آن با دستمال کاغذی روی آن پودر قند بپاشید.

 نان پنجره ای

چند نکته مهم و اصولی در طرز تهیه نان پنجره‌ ای

  • یکی از نکات مهم در تهیه این نان این است که قالب خالی را چند ثانیه در روغن داغ نگه دارید و سپس در مایه شیرینی بگذارید. در غیر این صورت مایه به قالب می‌چسبد و به سختی جدا می‌شود.
  • نکته مهم دیگر این است که هنگام فرو بردن قالب در مایه شیرینی دقت کنید قالب به طور کامل در مایه فرو نرود. قالب را تا حدی در مایه فرو کنید که حدود یکی دو میلی‌متر از لبه بالایی آن در مایه قرار نگیرد.میزان قرار گرفتن قالب در مایه
  • هنگام سرخ کردن این نوع دسر در روغن مراقب باشید شیرینی‌ها خیلی در روغن سرخ نشوند و رنگ آن‌ها قهوه‌ای نشود، در غیر اینصورت بوی سوختگی می‌گیرند.
  • تهیه نان پنجره‌ ای عموما بر خلاف آشپزی معمولی کار دقیقی است و در این کار جای زیادی برای اعمال سلیقه شخصی وجود ندارد؛ بنابراین مواد را درست اندازه گیری کرده و به حدس و تخمین تکیه نکنید.
  • مغز پسته کوبیده که برای روی نان پنجره‌ ای و به طور کلی در شیرینی پزی به کار می‌رود، غیر از پسته آجیل است. این نوع پسته ریز و سبزرنگ است و با آنکه مزه بسیار خوبی دارد بیشتر برای رنگ پسته‌ای زیبای آن به کار می‌رود.

منبع




دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *